Sæbygaard herregård

Sæbygårdvej 49, 9300 Sæby - WWW KORT
Herregården Sæbygård

Herregården Sæbygård Sommer

Sæbygaard er en herregård i Volstrup Sogn ved Sæby i Frederikshavn Kommune.

Sæbygaard hørte i middelalderen under Børglum Bispesæde. Ved reformationen overgik gården til kronen, som ved mageskifte 1560 overlod den til admiral Otte Rud og Pernille Oxe. Admiralen døde i svensk fangenskab, så det var Pernille Oxe, der 1576 byggede et større renæssanceanlæg, men kun den senere kraftigt ombyggede hovedbygning er bevaret.

Tårnet, der er muret med de karakteristiske kvadersten, menes at være skabt af den nederlandske bygmester Hercules Midow.

Hovedbygningen er placeret på et kvadratisk voldsted. Adgangen til bygningen sker fra ladegården mod nord. Broen over voldgraven sat i sten er fra 1800-tallet og erstattede en vindebro af træ. Ladegårdens bygninger er fra 1900-tallet, men deres placering svarer omtrent til de oprindelige fra Pernille Oxes dage.

Siden 1988 har hovedbygningen været Herregårdsmuseet Sæbygård som en selvejende institution under Sæby Museum og siden 2007 under Nordjyllands Kystmuseum.

Wikipedia

Video-plugin kan ikke vises da du har fravalgt cookies - klik her for at ændre indstillinger.

 


Rejsemål: Danmark > Nordjylland > Sæby

Herregården Sæbygård Sommer

Sæby er i dag oplandsby for en stor del af det sydøstlige Vendsyssel og er en vigtig turistby, der tiltrækker feriegæster på grund af sine badestrande og det gamle købstadsmiljø.

Om sommeren besøges byen af mange lystsejlere, der ved indsejlingen til havnen kan opleve byens moderne vartegn Fruen fra Havet, en 6,25 m høj galionsfigur af kunstneren Marit Benthe Norheim, opstillet i 2001.

Byens ældste vartegn er Sæby kirke, Skt. Mariæ Kirke der oprindeligt er et karmeliterkloster med hvælvinger med omfattende kalkmalerier. De ældste dele af kirkebygningen stammer fra første halvdel af 1100-tallet, mens de øvrige dele inkl. tårnet stammer fra 14- og 1500-tallet.

Nær ved kirken ligger Sæbys gamle torve- og markedsplads, Klostertorvet (opr. Gammeltorv), med Det gamle Rådhus fra 1810.

Generelt er Sæbys bykerne præget af smukke gamle huse og gader. Ældste hovedgade er Algade, der strækker sig fra Klostertorvet til Søndergade.

...Læs mere om Sæby
Populært i Sæby

Nordic Choice Hotels er Nordens største hotelkæde

ArtiklerVi anbefaler