Rejsemål: Europa > Grækenland

Sommer på Santorini

Besøg det solrige ø-rige Grækenland som turist og vend hjem med de skønneste ferieoplevelser på nethinden. Her er sol, hav, afslapning og feriestemning.

Athen er hovedstad og landets største by. Andre større byer er Thessaloniki, Patras og Iraklio. Landet er præget af bjerge og har en meget varieret geologi.

Grækenland har mere end 2.500 øer, heriblandt mange kendte feriedestinationer: Kreta, Korfu, Santorini, Rhodos og Kos. Landet har et typisk middelhavsklima med milde og regnfulde vintre og varme og tørre somre.

Grækenland består af mellem 1.200 og 6.000 øer, afhængigt af hvordan man definerer en ø, heraf er 227 beboede med Kreta i syd som den største og Evvia som den næststørste, kun adskilt fra fastlandet af det smalle stræde Euripussundet.

Nogle af øerne ligger tæt på Tyrkiet i øgruppen Dodekaneserne med bl.a. Rhodos, Kos og Karpathos som de største og bedst kendte for skandinaviske turister, der har besøgt øerner siden 1960'erne.

De Saroniske øer ligger syd for Athen, nogle af dem i den Saroniske Bugt. Øerne ligger også tæt på Peloponnes-halvøen.

Kykladerne ligger midt i Ægæerhavet med blandt andre Santorini og Mykonos som populære rejsemål. De Ioniske øer, også kendt som Eptanisa, ligger i det Ioniske Hav vest for Peloponnes og fastlandet, med øer som Korfu, Kefallonia, Lefkada og Zákynthos blandt de største og den lille ø Ithaka, der kendes fra Homers bog Iliaden, som øen hvor Odysseus kom fra.

Klimaet i Grækenland er primært middelhavsklima med milde våde vintre og varme tørre somre langs kysten med Athen, Kykladerne, Dodekaneserne, Kreta, Peloponnes, de ioniske øer og dele af den centrale kontinentale region. Pindus-bjergkæden har stærk indflydelse på landets klima: de områder, der ligger vest for Pindus bjergkæden, er betydeligt vådere end områder øst for bjerkæden.

De bjergrige egne i Nordvestgrækenland (dele af Ipiros, Centralgrækenland, Thessalien, Vestmakedonien) og i de bjergrige centrale dele af Peloponnes med dele af Akhaia, Arkadien og Lakonien har Alpint klima med kraftig nedbør med sne. De dele af Grækenland, der ligger inde i landet i Nordgrækenland, Centralmakedonien og Østmakedonien og Trakien, har tempereret klima med kolde, fugtige vintre og varme, tørre somre med hyppige uvejr. Snevejr ses hvert år i bjergene og i de nordlige egne, og snebyger er ikke ukendte selv i lavtliggende sydlige områder som Athen.

Den græske madkultur har kun ændret sig lidt igennem tiderne, og bærer på arven fra det oldgræske og det byzantinske køkken. Senere er kommet inspiration fra Tyrkisk og mellemøstlig mad, som i høj grad selv er inspireret af det byzantinske køkken. Græsk mad er en del af det sunde middelhavskøkken, og grækerne lægger stor vægt på at spise friske råvarer som tomater, frisk fisk fra fiskerbådene, urter og grøntsager lige fra bjergskråningerne og citroner og figner lige fra træet.

Den græske kirke har stor betydning i samfundet og har spillet en stor rolle under de mange kampe mod besættelsesmagter. Flertallet af befolkningen tilhører den græsk-ortodokse kirke. Et lille antal er katolikker; de fleste af dem bor på de joniske og ægæiske øer. De fleste grækere har stor respekt for kirken og den græske kirke har mange små kirker og kapeller i Grækenland.

Grækenland har forholdsmæssigt mange selvstændige erhvervsdrivende. De fleste små forretninger og industrier er familiedrevne, og 85 % af Grækenlands virksomheder har færre end fire ansatte.

Grækenland betragtes af mange som den vestlige civilisations vugge og har en lang og omfattende historie, og dets indflydelse spredte sig over tre kontinenter.


Video-plugin kan ikke vises da du har fravalgt cookies - klik her for at ændre indstillinger.

> Kreta > De nordøst-ægæiske øer > Dodekaneserne > De Joniske Øer
> Kykladerne > Rhodos > Thessalien

Ferieboliger

Populært i Grækenland

ArtiklerVi anbefaler