Flytningen af Rubjerg Knude fyr

Flytningen tiltrak mange nysgerrige blikke

Fare for nedstyrtning

Da Rubjerg Knude fyr oprindeligt blev bygget, lå det 200 meter inde i landet, men stod i oktober 2019, hvor en planlagt flytning skulle finde sted, faretruende tæt på kanten af den ca. 60 meter høje klint, der hvert år kom tættere på.

Forberedelsen

Efter beslutningen om at flytte fyret i 2018 har Hjørring Kommune indhentet tilladelse til projektet fra Naturstyrelsen, der ejer fyret og den fredede klint. Desuden har den planlagte kystsikring krævet en ophævning af Natura 2000-lovgivningen.

Finansiering

De nødvendige tilladelser kom i hus i marts 2019, og planen var at flytte fyret i sikkerhed 60-80 meter længere ind i klitterne. Der blev afsat fem millioner kroner på finansloven for 2019 til flytningen.

Murermesteren fra Lønstrup

Den lokale murermester Kjeld Pedersen fra Lønstrup, startede forberedelserne 14. august 2019. Forarbejdet varede ca. to måneder, og selve flytningen af tårnet fandt sted d. 22. oktober 2019.

Flytningen

Det 700 tons tunge fyr blev flyttet ved at forstærke tårnets fundament med jern og beton, forsyne tårnet med transporthjul og derefter flytte det ad et udlagt spor ved hjælp af donkrafte og hydraulik. Metoden svarer til den, der i 1975 blev brugt til at flytte Krudttårnet i Frederikshavn.

Ifølge Hjørring Kommune vil den nye placering give Rubjerg Knude Fyr en levetidsforlængelse på ca. 40 år.

Wikipedia

 


Rejsemål: Danmark > Nordjylland > Lønstrup

Lønstrup er et gammelt fiskerleje. Naturen er barsk med stejle sand- og lerklinter. Lidt syd for byen ligger ruinerne efter Mårup Kirke. Den middelalderlige kirke blev delvist nedtaget i 2008, da den kun var få meter fra at skride i havet. Fra kirkeruinen er der fin udsigt mod Rubjerg Knude fyr, der en km længere mod syd ligger delvist begravet i sand. Fra knuden er der en enestående udsigt over hav og land.

Lønstrup blev et kendt sted den 11. august 1877. Den dag trak det sammen til et voldsomt uvejr, og ved middagstid startede et skybrud, som varede 1½ time.

Den lille Lønstrup Bæk blev til en kløft 360 meter lang, 15 meter bred og 4,5 meter dyb.

Fiskerne, som var på havet, anede intet om katastrofen, før de så dele af nedstyrtede huse samt møbler og andet husgeråd ligge og flyde i vandet. På vej ind så de en sandtange fyldt med husgeråd, træer og buske, der nåede helt ud til mellemste revle. 6 huse blev revet med strømmen, 4 blev revet ...Læs mere om Lønstrup


Populært i Lønstrup

Nordic Choice Hotels er Nordens største hotelkæde

Artikler



Vi anbefaler